
 

 

Maternity Benefit (Amendment) Act, 2017 
 

The Maternity Benefits Act, 1961 aims to regulate the women employed in factories, 

shops or commercial establishments 10 or more employees for certain period of 

leaves before and after child-birth.  

Recently, the Maternity Benefit (Amendment) Bill was introduced and passed in Lok 

Sabha on 9thMarch, 2017, by the Rajya Sabha on 20th March, 2017 and the same 

received President’s assent on 27th March, 2017. Ministry of Labour and 

Employment vide notification dated 31st March, 2017 appointed 1st April, 2017 to 

enforce the provisions of Maternity Benefit (Amendment) Act 2017. However, some 

of its provisions will come into force on 1st July 2017.  

As per the new Maternity Benefit (Amendment) Act, 2017 (“Amendment Act”), the 

Maternity leave available to the working women has been increased from 12 weeks 

to 26 weeks for the first two children. Besides, provisions relating to work from 

home and crèche facility have been introduced in the Amendment Act.  

After the notification of the Amendment Act, a slew of queries have started flowing 

both from the employers as well as the employees. Since the Maternity Benefit Act 

including the Amendment Act is applicable to every organization employing 10 or 

more people, its impact is fairly wide.  

We at What’s New on website have compiled Frequently Asked Questions which 

should help you implement the right HR policies in your organization in compliance 

with the Maternity Benefit Amendment Act, 2017.  

 

 

 

 



 

Frequently Asked Questions 
 

Applicability 

Q1. Is Maternity Benefit Act applicable to all organizations?  

As per Section 2 of the Act, the Act is applicable to every establishment being a 
factory, including every shop and establishment in which 10 or more persons are 
employed.  

 

Benefits 

Q2. What is the duration of Maternity Leave for working women?  

As per the Maternity Benefit (Amendment) Act, 2017- Women who have completed 
80 days in the 12 months immediately preceding the date of her expected delivery 
is entitled to maternity leaves for a maximum of 26 weeks of which not more than 8 
weeks shall be preceding the expected date of her delivery.  

Women having 2 or more surviving children shall be allowed maternity leave of 12 
weeks of which not more than 6 weeks should be before the expected date of her 
delivery.  

Additional 30 days of Maternity shall be available for sickness arising out of being in 
the family way, premature delivery or medical termination of pregnancy.  

 

Eligibility  

Q3. Whether enhanced maternity benefit of 26 weeks leave can be extended 
to women who are already under the maternity leave at the time of 
enforcement of this Amendment Act?  

As per the clarification issued by the Ministry of Labour and employment, maternity 
benefit of 26 weeks leave can be extended to women who are already under the 
maternity leave at the time of enforcement of this Amendment Act. I.e. 1st April 
2017. 

 

Q4. Whether enhanced Maternity Benefit can be extended to those women 
who have joined after availing 12 weeks of the Maternity Leave?  

Those women employees who had already availed 12 weeks of maternity leave 
before the enforcement of Maternity Benefit (Amendment) Act, 2017 i.e. before 1st 
April 2017 shall not be entitled to avail the extended benefit of the 26 weeks of 
maternity leave.  

 



 

Q5. Whether benefits of this Act can be extended to the women employed in 
the unorganized Sector?  

The Maternity Benefit Act is applicable to all mines, plantations, shops and 
establishments and factories either in organized sector or unorganized sector.  

 

Q6. Whether Maternity Benefit Act is applicable to contractual or consultant 
women employees?  

As per Section 2 of the Act, the original provision will prevail i.e. the Act is 
applicable to all women who are employed in any capacity directly or through any 
agency i.e. either on contractual or a consultant.  

 

Q7. What are benefits to commissioning and adopting mother?  

As per Section 3(b, a) of the Act, Commissioning mother means a biological mother 
who uses her egg to create an embryo implanted in any other woman. As per 
Section 5(4), adoptive mother who adopts a child of upto 3 months or a 
commissioning mother, are entitled to 12 weeks of maternity leave from the date of 
commissioning / adoption.  

 

Compliance  

Q8. Whether the employer has to intimate about the maternity benefits 
available to women working in their organization?  

The Maternity Benefit (Amendment) Act, 2017 makes it mandatory for employers 
to intimate every female employee by writing or electronically at the time of her 
appointment regarding every benefit available to them under section 11A (2) of the 
Maternity Benefit Act. It is also recommended that the employers may amend their 
HR policies to include the provisions of maternity benefit act as amended.  

 

Q9. Can the employer terminate the woman after learning about her 
pregnancy?  

Section 12 of the Maternity Benefit Act, 1961 emphasizes that any dismissal or 
discharge of a women during the pregnancy is unlawful and such employer can be 
punished under Section 21 of the Act. However, in cases of gross misconduct, the 
employer can take necessary actions as per the defined disciplinary policy of the 
Company.  

 

 

 



 

Q10. Does an employer have to necessarily provide Crèche? Children upto 
which age are entitled to the facility of Crèche?  

As per Section 11A(1) of the Act, every establishment having fifty or more 
employees have to provide the facility of crèche within such distance as per 
prescribed rules, either separately or along with common facilities. The employer 
shall allow four visits a day to crèche by the women including the interval for rest. 
This provision of the act will come into force on 1st July 2017. No rules have been 
finalized as yet with respect to crèche facility. 

 

Q11. Does an employer necessarily need to give facility of work from home?  

As per section 5(5) of the Act, In case where the nature of work assigned to a 
woman is of such nature that she may work from home, the employer may allow her 
to do so after availing of the maternity benefit for such period and on such 
conditions as the employer and the woman may mutually agree.  

 

Q12. Does the employer need to have the crèche in its own premises?  

The act is silent about this aspect it may be therefore inferred that the employer can 
tie up with the crèche nearby its office for providing such facility.  

 

Q13. Children upto which age are entitled to the facility of Crèche?  

The age of the Children upto which age are entitled to the facility of Crèche is not 
mentioned in the Act. 
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